Bursitis trochanterica (slijmbeursontsteking heup)

Wat is het?

Bursitis trochanterica, ook wel slijmbeursontsteking van de heup genoemd, is een ontsteking van de slijmbeurs die ligt tussen een knobbel boven het dijbeen (trochanter major) en een sterke platte bundel bindweefsel die de grote dijspieren bij elkaar houdt (tractus iliotibialis).

Oorzaak:

Een bursitis trochanterica kan meerdere oorzaken hebben maar ontstaat vaak als gevolg van grote en langdurige inspanning, bijvoorbeeld door het spelen van twee of drie sets extra tennis, door het lopen van vijf of zes kilometer meer. Veelal is er sprake van een overuse op basis van repeterende bewegingen maar een beginnende arthrose (slijtage) kan ook een van de oorzaken zijn.

Bij Orthomedix maken we een gedetailleerde analyse van alle functies van aangrenzende

gewrichten om alle mogelijke oorzaken eruit te filteren.

Wat gebeurt er precies?

Als de slijmbeurs geïrriteerd raakt, wordt er extra gewrichtsvloeistof geproduceerd met als gevolg zwelling en zenuwpijn. Doordat de slijmbeurs zich vult met vocht, wordt de pijn gedurende een periode van 4-5 dagen steeds erger. Als het ontstekingsproces eenmaal is begonnen, is de kans op chronische ontsteking groot. Daarom geneest een bursitis trochanterica zelden zonder medische behandeling.

Symptomen:

  • Pijn op een plek ter grootte van een hand aan de buitenzijde van de heup
  • Uitstralende pijn naar de buitenzijde van het been tot aan de knie
  • Mank lopen
  • Alledaagse bewegingen (trappenlopen of het over elkaar slaan van de benen) worden moeilijk
  • Nachtelijke pijnen met name liggen op de aangedane heup.

Diagnose:

De fysiotherapeut of (orthopedisch) manueel therapeut zal zachtjes op de botknobbel drukken. Bij een bursitis trochanterica is dit erg pijnlijk. Vervolgens zal de fysiotherapeut de heup in alle richtingen bewegen om er zeker van te zijn dat het heupgewricht zelf niet is geblesseerd. Bij een bursitis trochanterica zal het heupgewricht losjes en soepel zijn. Verder wordt er een onderzoek gedaan naar alle ketenfuncties.

Behandeling:

Op basis van Orthopedische Manuele therapie wordt een gedetailleerde analyse gemaakt van alle mogelijk oorzaken en die worden behandeld en/of er wordt geadviseerd. De kans dat onze behandeling effect heeft is substantieel groot.

Mocht er ondanks alle interventies restklachten blijven dan zullen we in overleg met de huisarts/ specialist een specifiek advies geven.

1 Comment to “ Bursitis trochanterica (slijmbeursontsteking heup)”

  1. G. van der Togt says :Beantwoorden

    Naar aanleiding van deze site is mij nu duidelijk wat er aan de hand is. bedankt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *