Peesontstekingen

Een pees is een verbindingsstuk tussen een spier en een bot. Een pees zorgt ervoor dat de spieractiviteit wordt overgedragen op een bot. Een peesontsteking, of tendinitis, is een veelvoorkomende aandoening aan het bewegingsapparaat, gekenmerkt door ontsteking en irritatie van pezen. Een pees is minder goed doorbloed dan een spier, dus het herstel van een pees duurt over het algemeen langer dan een spierblessure. Peesontstekingen kunnen in verschillende delen van het lichaam voorkomen, zoals schouders, ellebogen, polsen, knieën en enkels. Hieronder worden een paar veelvoorkomende peesontstekingen benoemd die wij kunnen diagnosticeren en behandelen, door middel van orthopedisch manuele therapie. Bent u op zoek naar een peesontsteking behandeling? Neem dan via de onderstaande knop direct een afspraak bij Orthomedix.

Tenniselleboog (Epicondylitis Lateralis)

Bij een tenniselleboog is er sprake van een peesontsteking waarbij klachten ontstaan op de plek waar de pezen van de strekspieren van de pols vasthechten aan het bot van de bovenarm. Indien de klacht langer dan 3 maanden aanwezig is spreekt men over een chronische tenniselleboog. Oorzaken van een tenniselleboog kunnen zijn: Repeterende bewegingen van de pols/elleboog, Zware/statische belasting van de strekpezen van de pols, Standsafwijking/beperkingen in de mobiliteit van de pols, Onjuiste technieken tijdens het beoefenen van een sport waarbij de armen veel worden gebruikt en een trauma van de pols en/of elleboog regio.

De OMT-er kan door middel van diagnostiek bepalen of er sprake is van een tenniselleboog. Vervolgens zal worden gekeken naar de mogelijke ontstaanswijze van de klacht. Ook de schouder, pols en nek kunnen hier bij betrokken zijn, deze worden dan ook in het lichamelijk onderzoek meegenomen.

Golferselleboog (Epicondylitis Medialis)

Bij een golferselleboog is er sprake van een peesontsteking waarbij klachten ontstaan op de plek waar de pezen van de buigspieren van de pols vasthechten aan het bot van de bovenarm. Indien de klacht langer dan 3 maanden aanwezig is spreekt men over een chronische golferselleboog. Oorzaken van een golferselleboog kunnen zijn: Repeterende bewegingen van de pols/elleboog, Zware/statische belasting van de buigpezen van de pols, Standsafwijking/beperkingen in de mobiliteit van de pols, Onjuiste technieken tijdens het beoefenen van een sport waarbij de armen veel worden gebruikt en een trauma van de pols en/of elleboog regio.

De OMT-er kan door middel van diagnostiek bepalen of er sprake is van een golferselleboog. Vervolgens zal worden gekeken naar de mogelijke ontstaanswijze van de klacht. Ook de schouder, pols en nek kunnen hier bij betrokken zijn, deze worden dan ook in het lichamelijk onderzoek meegenomen.

Achillespeesontsteking (tendinitis)

Een achillespeesontsteking is overbelastingsblessure van de achillespees, meestal als gevolg van overmatig gebruik, zonder voldoende rust te nemen en overmatige chronische belasting (overuse) van de pees, ook kan verkeerde schoeisel een grote rol spelen. Het kan zowel bij sporters als niet-sporters voorkomen. De achillespees is de grootste en sterkste pees in het menselijk bewegingsapparaat. De kuitspier loopt over in de achillespees, deze hecht dan weer aan het hielbeen vast.

De OMT-er kan door middel van diagnostiek bepalen of er sprake is van een achillespeesontsteking. Vervolgens zal worden gekeken naar de mogelijke ontstaanswijze van de klacht. Ook de enkel en hiel(spoor) kunnen hier bij betrokken zijn, deze worden dan ook in het lichamelijk onderzoek meegenomen.

Jumpers Knee

De patellapees is de pees die de knieschijf met het scheenbeen verbindt. Door irritatie van de pees treedt soms pijn en zwelling op aan de onderzijde van de knieschijf. Dit wordt een Jumpers Knee genoemd. De aandoening komt het meest voor bij mensen (vooral mannen) tussen de 15-30 jaar die sporten beoefenen zoals voetbal, basketbal, volleybal en atletiek. De formele naam voor deze aandoening is patellapees tendinopathie (patella tendinitis). De voornaamste oorzaak van een Jumpers knee is een disbalans tussen de belasting op de patellapees tijdens het sporten.

De OMT-er kan door middel van diagnostiek bepalen of er sprake is van een Jumpers Knee. Vervolgens zal worden gekeken naar de mogelijke ontstaanswijze van de klacht. Ook de enkel en verkeerd schoeisel kunnen hier bij betrokken zijn, deze worden dan ook in het lichamelijk onderzoek meegenomen.

Rotator Cuff Tendinitis (rotatoren manchet peesontsteking schouder)

Rotator Cuff tendinitis is een aandoening waarbij de pezen in de schouder ontstoken en geïrriteerd raken. De rotator cuff is een groep van vier spieren/pezen die het schoudergewricht stabiliseren en bewegingen mogelijk maken, zoals het optillen en draaien van de arm. Wanneer deze pezen overmatig worden gebruikt of worden overbelast met veel herhaaldelijke  bewegingen, zoals bovenhandse activiteiten of bepaalde sporten, kunnen ze beschadigd raken en ontstoken raken.

De OMT-er kan door middel van diagnostiek bepalen of er sprake is van een Rotator Cuff Tendinitis. Vervolgens zal worden gekeken naar de mogelijke ontstaanswijze van de klacht. Ook de nek en bovenrug kunnen hier bij betrokken zijn, deze worden dan ook in het lichamelijk onderzoek meegenomen.

Herkent u één van deze klachten bij uzelf? Neem dan contact op met Orthomedix en maak snel een afspraak met één van onze gespecialiseerde therapeuten.

Bronnen:
– https://www.ocon.nl/ afbeelding
– Van der Burgt, M., & Burgerhout, W. (2017). Fysiologie (8ste editie). Bohn Stafleu van Loghum.
– Lewis J, McCreesh K, Roy JS, Ginn K. Rotator Cuff Tendinopathy: Navigating the Diagnosis-Management Conundrum. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy. 2015;45(11):923-37.
– https://caretomove.be/specialiteiten/elleboog/golfelleboog/ afbeelding
– https://hielspoorinfo.nl/andere-voetklachten/achillespees-ontsteking afbeelding