Geschreven door Randy Atmo, Orthomedix
Een tenniselleboog komt het meeste voor bij mensen tussen de 40 en 50 jaar. Er is geen duidelijk aanwijsbaar verschil wat betreft geslacht in het ontstaan van een tenniselleboog.
Bij een tenniselleboog is er sprake van overbelasting van de spieren in de onderarm die verantwoordelijk zijn voor het strekken van de vingers en de pols. Deze spieren hechten aan op de buitenzijde van de elleboog. De overbelasting heeft een ontsteking tot gevolg, deze ontsteking bevindt zich in de meeste gevallen op de overgang van het bot en de pees.
Hoe ontstaat een tenniselleboog?
De term ‘tenniselleboog’ is echter misleidend. Een tenniselleboog ontstaat niet uitsluitend door het beoefenen van de sport tennis. Een tenniselleboog ontstaat geleidelijk. De aandoening wordt vaak veroorzaakt door overbelasting of herhaaldelijke belasting. Denk hierbij aan activiteiten zoals:
– Tennis
– Badminton
– Squash
Maar ook andere activiteiten zoals:
– Overmatig gebruik van de pols in algemene dagelijkse levensverrichtingen
– Langdurig computer- en/of muiswerk
– Zwaar handwerk in het algemeen (klussen, poetsen, etc.)
Wat zijn de symptomen van een tenniselleboog?
Wanneer er sprake is van een tenniselleboog is er pijn rondom de buitenzijde van de elleboog, meestal ter hoogte van de bot-pees overgang van de strekkers van de pols en vingers. De pijn kan soms ook uitstralen naar de onderarm. Meestal is er sprake van drukpijn op plekken rondom de buitenzijde van de elleboog, en pijn bij het rekken van de pols- en vingerstrekkers.
Als gevolg van de klachten kan er ook sprake zijn van kracht- en coördinatieverlies.
Hoe wordt een tenniselleboog behandeld?
Bij Orthomedix wordt onderzocht of er sprake is van een tenniselleboog door middel van een anamnese en onderzoek waarbij wordt gekeken of bovenstaande symptomen aanwezig zijn. Verder zal intensief gezocht worden naar de oorzaak van het ontstaan van een tenniselleboog om er op die manier voor te zorgen dat de klachten in de toekomst niet terug zullen komen. Ergonomie staat hierbij centraal.
Enkele manieren om een tenniselleboog te voorkomen zijn:
– Het voorkomen/doseren van repeterende bewegingen, een tip kan zijn om regelmatig pauzes te nemen bij repeterende bewegingen.
– Rekoefeningen van de onderarm spieren.
– Verhogen van de belastbaarheid van de onderarm spieren.
Deze aspecten zullen zeker aan bod komen tijdens de behandelingen bij Orthomedix. Daarnaast zullen er ook enkele andere behandeltechnieken toegepast worden om een maximaal resultaat uit de behandeling te halen.
Kampt u zelf met deze klachten of kent u iemand met deze klachten? Neem dan contact op met Orthomedix en wij helpen u graag.