Hand- en polsklachten

Hand- en polsklachten zijn knap vervelend. Misschien ontstaan na een val of spontaan ontstaan tijdens het werk. Is het RSI of het begin van artrose? Uw OMT-er zal uw klacht graag beoordelen.

Polsklachten staan zelden op zichzelf. Zelfs bij een val zien we reacties in de hele arm en zelfs in de rug of nek. De OMT komt er niet omheen om samen met u de klacht zo specifiek mogelijk te onderzoeken.

 • Welke houding of beweging van uw lichaam provoceert de klacht?
 • Wanneer verdwijnt de pijn weer?
 • Is deze meer belastingsafhankelijk of alleen op een bepaald tijdstip van de dag?

Alle mogelijkheden worden tegen het licht gehouden. De OMT-er zal uw klacht inzichtelijk maken en deze in samenspraak behandelen. Wilt u een afspraak maken om uw hand- en polsklachten te verhelpen? Maak via de onderstaande knop een afspraak bij Orthomedix.

 

CTS (Carpaal Tunnel Syndroom)

Bij Carpaal tunnel syndroom is er sprake van een beknelling van een zenuw in de pols (de nervus medianus). Deze zenuw loopt ter hoogte van het polsgewricht aan de binnenkant en in het midden van de onderarm. De zenuw loopt samen met een aantal pezen (de buigpezen van de vingers) door een nauw kanaal gevormd door de handwortelbeentjes en een peesvlies tussen de pink en de duimmuis. Indien de zenuw klem komt te zitten in deze tunnel spreekt men van een Carpaal Tunnel Syndroom.

Klachten:

De klachten bestaan voornamelijk uit een dof, tintelend of pijnlijk gevoel in de handpalm. Ook kan er sprake zijn van krachtsverlies in de hand, voornamelijk van de buigpezen van de vingers en de duim. Vaak is er sprake van toename van de (pijn)klachten in de nacht. ‘’Wapperen met de hand’’ om de klachten te verlichten, is een veel voorkomend fenomeen bij patiënten met (opkomende) CTS klachten.

Oorzaken:

 • (Pees)Zwelling: Mogelijk als gevolg van overbelasting, trillingen, herhalende bewegingen.
 • Zwangerschap: Hormoon schommelingen.
 • Reuma: Ontstekingen/vorming van bindweefsel.
 • Trauma: Anatomische afwijking van bot/stand van de pols na bijv. een val.
 • Suikerziekte: Is een risicofactor.

Onderzoek:

De OMT-er kan door middel van diagnostiek bepalen of er sprake is van een Carpaal Tunnel Syndroom. Vervolgens zal worden gekeken naar de mogelijke ontstaanswijze van de klacht. Indien er sprake is van een hevige beknelling is er soms indicatie voor een operatie (Carpaal tunnel release). Deze operatie is vaak te voorkomen door middel van de juiste behandeling. Indien er wel sprake is geweest van een operatie is manuele therapie ook aan te raden om complicaties na de operatie te voorkomen.

Behandeling voor jouw hand- en polsklachten:

 1. Houding/ergonomie adviezen voor thuis en/of op werk.
 2. Optimaliseren mobiliteit van de pols en de beweegketen van de betreffende arm.
 3. Het glijden van de zenuw en de pezen optimaliseren.
 4. Tractie van de pols en lokale behandeling van het aangedane gebied.