Heup/Bekkenklachten

Heup/bekkenklachten

Heup/bekkenklachten komen in alle leeftijden en zowel bij mannen als bij (zwangere) vrouwen voor. Klachten van het heupgewricht worden meestal in de lies aangegeven. Bekkenklachten kunnen gevoeld worden aan de voorzijde bij het schaambot, aan de zijkanten (in niet medische kringen wordt dit vaak met het woord ‘heupen’ aangegeven) of heel laag onderaan de rug. De volgende symptomen kunnen ook duiden op heup-/bekkenproblematiek:
Lage rugpijn met uitstraling (meestal aan een zijde) in de buik, lies of bilregio. Soms uitstraling tot aan de knie. De klachten kunnen wisselend aangegeven worden bij het lopen, zitten, staan of liggen (meestal ruglig).
Pijn ter hoogte van de heup wanneer je op deze zijde ligt. De oorzaak van deze pijn is vaak een te gespannen spier, een indirect gevolg van heup/bekkenklachten.
De Orthopedisch Manueel Therapeut ziet heup/bekken/onderrug als eenheid en noemt het het LBH systeem. Heup/bekken worden gezien als de basis van de gehele wervelkolom. Bewegingsherstel van het heup- en bekkengebied wordt gedaan voordat eventuele verdere behandeling van de rug of de nek wordt ingezet.

Onderzoek

Bij het OMT onderzoek wordt het LBH systeem geheel onderzocht. Het LBH systeem bestaat uit de Lendenwervelkolom (LWK), Bekken (B)en de Heup (H). Er kan geen beweging zijn in de heup zonder dat het bekken en LWK mee bewegen en visa versa. Dit denken in systemen van bewegingspatronen wordt het ketendenken van de Orthopedisch Manueel Therapeut genoemd. In eerste instantie worden de gewrichten onderzocht op eventuele bewegingsbeperkingen of aanwezige instabiliteit. Daarna volgt het spieronderzoek. Na het spieronderzoek volgt het onderzoek naar zenuwstructuren

Behandeling

Er zijn vele aandoeningen van de heup- en bekkengewrichten. Sommige zijn aangeboren en vereisen chirurgische aanpak en oefentherapie. Andere aandoeningen ontstaan later in het leven. Soms spontaan, soms na een trauma, tijdens zwangerschap of bevalling, of na overbelasting. De OMT-er vraagt om specialistisch onderzoek wanneer het OMT-onderzoek daar aanleiding voor geeft. Afhankelijk van de medische diagnose en de bevindingen uit het OMT-onderzoek wordt de behandeling ingezet. De behandeling bestaat uit het herstellen van bewegingsbeperkingen van stijve gewrichten en het trainen van stabiliserende spierketens bij overmatige beweeglijkheid van andere gewrichten. De patiënt krijgt een oefenprogramma mee voor thuis en houdingsverbeterende en ergonomische adviezen.

(Bron: NAOMT.nl)

2 Comments to “ Heup/Bekkenklachten”

  1. Lodder says :Reply

    Heb versleten linkerheup (coxatrosis) en in het rechter heupgewricht is het kraakbeen ook al redelijk versleten. Bovendien heb ik atrose in de lage rugwervels.

    Al is mijn bewegingsvrijheid (heup, benen, rug) behoorlijk beperkt, doe ik eigenlijk nog van alles, ook al doet het pijn. Maar in janauri 2016 zal toch links een heupprothese worden geplaatst (volledig versleten en botaangroei op de heup).

    Het zou goed zijn als de spieren en het hele bewegingstelsel van de heup voor de operatie in een zo optimaal mogelijke conditie zou worden gebracht.

    De orthopedisch chirurg heeft mij verwezen naar de physiotherapeut voor een behandelplan: "optrainen gluteii" (sportzaaltje en oefeningen thuis).

    Ik heb geen idee of ik bij u aan het goede adres ben.

    1. Randy - Orthomedix says :Reply

      Goededag Lodder,

      U kunt uiteraard een afspraak bij ons maken. Hiervoor kunt u ons contactformulier invullen, naast het artikel. Dan bellen wij u terug voor het maken van een afspraak. Of u kunt ons bellen op het telefoonnummer 0630807389.

      We horen graag van u.

      Vriendelijke groeten,

      Randy Atmo – Orthomedix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *