Bursitis trochanterica (slijmbeursontsteking heup)

Wat is het?

Bursitis trochanterica, ook wel slijmbeursontsteking van de heup genoemd, is een ontsteking van de slijmbeurs die ligt tussen een knobbel boven het dijbeen (trochanter major) en een sterke platte bundel bindweefsel die de grote dijspieren bij elkaar houdt (tractus iliotibialis).

Oorzaak:

Een bursitis trochanterica kan meerdere oorzaken hebben maar ontstaat vaak als gevolg van een repeterende inspanning, bijvoorbeeld door het spelen van twee of drie sets extra tennis, spinning, hardlopen met de verkeerde (hardloop) schoenen of een val op de aangedane zijde. We spreken dan over een traumatische bursitis.

Wat gebeurt er precies?

Als de slijmbeurs geïrriteerd raakt, wordt er extra gewrichtsvloeistof geproduceerd met als gevolg zwelling en zenuwpijn. Doordat de slijmbeurs zich vult met vocht, wordt de pijn gedurende een periode van 4-5 dagen steeds erger. Als het ontstekingsproces eenmaal is begonnen, is de kans op chronische ontsteking groot. Daarom geneest een bursitis trochanterica zelden zonder medische behandeling.

Symptomen:

  • Pijn op een plek ter grootte van een hand aan de buitenzijde van de heup
  • Uitstralende pijn naar de buitenzijde van het been tot aan de knie
  • Mank lopen
  • Alledaagse bewegingen (trappenlopen of het over elkaar slaan van de benen) worden moeilijk
  • Nachtelijke pijnen met name liggen op de aangedane heup.

Diagnose:

De fysiotherapeut of (orthopedisch) manueel therapeut zal voor de juiste diagnose (dd.) een uitgebreid orthopedisch en neurologisch onderzoek moeten doen. Bij lokale palpatie zal de bursitis trochanterica pijnlijk zijn. Vervolgens zal de orthopedisch manueel therapeut/ fysiotherapeut de heup in alle richtingen bewegen om er zeker van te zijn dat het heupgewricht normaal beweegt (bv is er sprake van een kapsulair patroon?). Een bursitis wordt vaak verward met rugklachten (LWK). Ook kunnen er andere oorzaken zijn zoals een sacro-iliacale disfunctie (SI-gewricht)disfunctie, gewrichtsdisfuncties in de rug ed.

Behandeling:

De orthopedisch manueel therapeut/ fysiotherapeut zal alle bovengenoemde disfuncties en herstellen en adviseren. De kans op herstel is groot. Echter, bij restklachten zal de behandelaar doorverwijzen naar een gespecialiseerde arts, veelal een orthopedisch chirurg voor een infiltratie (prik) onder echogeleide.

1 Comment to “ Bursitis trochanterica (slijmbeursontsteking heup)”

  1. G. van der Togt says :Beantwoorden

    Naar aanleiding van deze site is mij nu duidelijk wat er aan de hand is. bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *