Dry needling

Geschreven door Randy Atmo, Orthomedix

Bij Orthomedix wordt nu ook dry needling toegepast als onderdeel van het therapeutisch proces.
Dry needling is een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van acupunctuur naalden die droog, er wordt dus geen gebruik gemaakt van vloeistoffen, in het lichaam worden gezet. Dry needling is overgekomen uit Canada. In de jaren ’70 is deze behandelmethode door de arts C. Chann Gunn ontwikkeld. In 2007 is deze behandelmethode opgenomen in het beroepsprofiel voor de Nederlandse fysiotherapeut door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. Een dry needling behandeling valt in Nederland onder de reguliere zorg en wordt dus vergoed door de zorgverzekeraar.

Wat is een trigger point?

De naalden worden niet zomaar in een willekeurige spier geprikt. Er wordt gebruik gemaakt van zogeheten ’trigger points’.
Een trigger point in het lichaam wordt vaak gedefinieerd als een knoop in een spier. Deze trigger point veroorzaakt, bij het toepassen van druk, pijn. De therapeut zoekt tijdens de behandeling naar deze zogeheten trigger points, omdat deze een rol kunnen spelen in de ervaren klachten.

Trigger points uiten zich op de volgende manier:
– Lokale pijn/stijfheid, maar ook pijn op een andere plek, ook wel bekend als referred pain
– Beperkingen in de bijbehorende gewrichten.
– Afname van kracht in de betreffende spier(en)
– Antalgisch (pijnontwijkend) bewegingsgedrag, dit kan leiden tot andere klachten aan het bewegingsapparaat.

Dry needling wordt bij Orthomedix altijd toegepast in combinatie met onze andere behandeltechnieken, enkel als er een indicatie is om dry needling toe te passen. Tijdens de behandeling zal de therapeut nauwkeurig inventariseren waar in het lichaam, in relatie tot uw klacht, de trigger points zich bevinden. Vervolgens zal de therapeut zorgvuldig de naalden in deze trigger points prikken.

Tijdens uw behandeling kunt u uw therapeut vragen naar dry needling en dan kan er gekeken worden of er bij u indicatie is om deze behandelmethode toe te passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *