Subacromiale bursitis (slijmbeursontsteking schouders)

Wat is het?

Subacromiale bursitis, ook wel slijmbeursontsteking van de schouder genoemd, is een ontsteking van de slijmbeurs die ligt tussen een botpunt aan de voorzijde van het schouderblad, het ravenbekuitsteeksel (processus coracoideus), het schouderdak (acromion) en de bovendoornspier (musculus supraspintatus).

Oorzaak:

Een subacromiale bursitis kan meerdere oorzaken hebben. Veelal is er sprake van een overuse op basis van repeterende bewegingen (RSI) maar kan ook het gevolg zijn van trauma waarbij iemand op zijn schouder of arm is gevallen, we praten dan over een traumatische arthritis. De aandoening komt frequent voor bij mensen die veel achter de pc zitten en een muis gebruiken, mensen die regelmatig repeterend huishoudelijk werk doen, schilders maar het kan ook acuut ontstaan bij mensen die in de tuin hebben gewerkt bij bv het knippen van de heg. Bij Orthomedix maken we een gedetailleerde analyse van alle functies van aangrenzende gewrichten om alle mogelijke andere oorzaken eruit te filteren (differentiaal diagnostiek).

Wat gebeurt er precies?

De slijmbeurs produceert slijmvocht wat de pezen van het schoudergewricht (de rotatorenmanchet) smeert. Als de slijmbeurs geïrriteerd raakt, wordt er extra gewrichtsvloeistof geproduceerd met als gevolg zwelling en zenuwpijn. Doordat de slijmbeurs zich vult met vocht, wordt de pijn gedurende een periode van 4-5 dagen steeds erger. Als het ontstekingsproces eenmaal is begonnen, is de kans op een chronische ontsteking groot, frequent zie we daarna een (onbewuste) disuse van de arm en na verloop van een aantal weken tot maanden een frozen shoulder met alle consequenties van dien. Zo snel mogelijk de juiste diagnose, de prognose en het beleid bepalen is van essentieel belang.

Een subacromiale bursitis herstelt zelden zonder medische behandeling. Een ander gevolg van bursitis is op den duur kalkafzetting in de pezen van de onderliggende spieren. Dit zorgt ook voor irritatie en ontsteking van de pees.

Symptomen:

  • Pijn gelokaliseerd op de schouder aan de laterale en dorsale zijde van de schouderkop.
  • Men wil de arm het liefst tegen de zijkant van het lichaam houden met de onderarm over de buik
  • Pijn in rust en liggen op de aangedane schouder

Diagnose:

Op basis van een specialistisch onderzoek door een Orthopedisch Manueel therapeut of een gespecialiseerde fysiotherapeut wordt een gedetailleerde analyse gemaakt van alle mogelijke primaire en secundaire oorzaken waarbij ook alle aangrenzende gewrichten en daarbij behorende structuren worden onderzocht (ketenfuncties).

Behandeling:

Op basis van de analyse worden alle structuren behandeld en/of wordt er geadviseerd.

De kans dat onze behandeling effect heeft is substantieel groot.

Mocht er ondanks alle interventies restklachten blijven dan zullen we in overleg met de huisarts/ specialist een specifiek advies geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *