Subacromiale bursitis (slijmbeursontsteking schouders)

Wat is het?

Subacromiale bursitis, ook wel slijmbeursontsteking van de schouder genoemd, is een ontsteking van de slijmbeurs die ligt tussen een botpunt aan de voorzijde van het schouderblad, het ravenbekuitsteeksel (processus coracoides), het schouderdak (acromion) en de bovendoornspier (musculus supraspintatus).

Oorzaak:

Een subacromiale bursitis kan meerdere oorzaken hebben. Vaak is er sprake van een overuse op basis van repeterende bewegingen (RSI) maar een beginnende slijtage (artrose) kan ook een van de oorzaken zijn. De aandoening komt dan ook vaker voor bij sporters, mensen die veel voor de PC zitten doen of beroepen die frequent dezelfde bewegingen moeten maken (bv schilders). Bij Orthomedix maken we een gedetailleerde analyse van alle functies van aangrenzende gewrichten om alle mogelijke oorzaken eruit te filteren. Ook de nek (CWK) kan invloed hebben op het ontstaan van een frozen shoulder.

Slijmbeursontsteking schouders, wat gebeurt er precies?

De slijmbeurs produceert slijmvocht wat de pezen van het schoudergewricht (de rotatorenmanchet) smeert. Als de slijmbeurs geïrriteerd raakt, wordt er extra gewrichtsvloeistof geproduceerd met als gevolg zwelling en zenuwpijn. Doordat de slijmbeurs zich vult met vocht, wordt de pijn gedurende een periode van 4-5 dagen steeds erger. Als het ontstekingsproces eenmaal is begonnen, is de kans op chronische ontsteking groot. Daarom geneest een subacromiale bursitis zelden zonder medische behandeling. Een ander gevolg van bursitis is kalkafzetting in de pezen van de onderliggende spieren. Dit zorgt ook voor irritatie en ontsteking van de pees. Niet zelden ontaard een bursitis in een frozen shoulder.

Een subacromiale bursitis herstelt zelden zonder medische behandeling. Een ander gevolg van bursitis is op den duur kalkafzetting in de pezen van de onderliggende spieren. Dit zorgt ook voor irritatie en ontsteking van de pees.

Symptomen:

  • Pijn gelokaliseerd op de schouder aan de laterale en dorsale zijde van de schouderkop.
  • Men wil de arm het liefst tegen de zijkant van het lichaam houden met de onderarm over de buik
  • Pijn in rust en liggen op de aangedane schouder

Diagnose:

De (orthopedisch) manueel therapeut/ fysiotherapeut zal zowel een specialistisch orthopedisch als neurologisch onderzoek doen (dd.). Een echo onderzoek kan worden overwogen maar is niet altijd betrouwbaar. Klinisch onderzoek heeft onze absolute voorkeur.

Behandeling:

Op basis van Orthopedische Manuele therapie/ fysiotherapie wordt een gedetailleerde analyse gemaakt van alle mogelijke oorzaken en die worden behandeld en/of er wordt geadviseerd. De kans dat onze slijmbeursontsteking schouders behandeling effect heeft is substantieel groot.

Mocht er ondanks alle interventies restklachten blijven dan zullen we in overleg met de huisarts/ specialist een specifiek advies geven voor een echogeleide infiltratie bij een gespecialiseerde orthopedisch chirurg. Een prik geven zonder de primaire of secundaire oorzaken te analyseren en op te lossen heeft uiteraard geen enkel nut.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *