Wat is een hernia? (hernia nucleus pulposus)

Geschreven door: Randy Atmo, Orthomedix

Een hernia is een leasie (beschadiging) van een tussenwervelschijf in de wervelkolom.

De wervelkolom bestaat uit wervels. Ieder mens heeft 33 wervels:
– 7 halswervels
– 12 borstwervels
– 5 lendenwervels
– Het heiligbeen (een vergroeiing van 5 wervels)
– Het staartbeen (een vergroeiing van gemiddeld 4 wervels)
Tussen deze wervels bevinden zich de tussenwervelschijven. Deze schijven bestaan uit stevige kraakbeenringen met in het midden een vloeibare kern, een soort pudding.
De tussenwervelschijven zijn verantwoordelijk voor het opvangen van de drukbelastingen op de wervelkolom, ze dienen als een soort schokdempers van het lichaam.

Bij een hernia is er sprake van schade aan de kraakbeenringen, waardoor de ‘pudding’ uit de schijf puilt.

Hoe ontstaat een hernia?

Een hernia ontstaat vaak op twee verschillende manieren, acuut of geleidelijk. Bij een acute hernia is de belasting op de tussenwervelschijf plotseling zo groot dat er acuut schade aan de kraakbeenringen ontstaat waardoor de vloeibare kern uitpuilt.
Een hernia die geleidelijk ontstaat, wordt vaak veroorzaakt door herhaaldelijke (over)belasting. Wanneer deze overbelasting te lang aan blijft houden, zullen de kraakbeenringen ook beschadigen en zo kan er eveneens uitpuiling van de vloeibare kern optreden.
Door het uitpuilen van de vloeibare kern, ontstaat druk op de zenuwwortel. Dit zorgt voor een tintelent gevoel dat kan uitstralen door het been aan de aangedane zijde. Het is dus niet de hernia die voor de tintelingen en uitstraling zorgt, maar het drukken op de zenuwwortel zoals afgebeeld. Een hernia komt het meeste voor in de onderrug (lumbale wervelkolom), maar het kan ook voorkomen in de nek (cervicale wervelkolom) en heel soms zelfs in de middenrug (thoracale wervelkolom).

Wat zijn de symptomen van een hernia?

De symptomen van een hernia beperken zich niet altijd op alleen de plek waar de hernia zich bevindt. Vaak uiten de klachten zich ook op andere plekken en manieren in het lichaam.
Zo is er vaak sprake van een pijnvermijdende houding. Dit uit zich in het scheef staan naar één zijde. Verder kan er sprake zijn van uitstraling en tintelingen in het been aan de aangedane zijde tot aan de tenen. Ook kan er sprake zijn van een dof gevoel in de voet of in het been. Wat ook veel voorkomt is dat mensen met een hernia krachtsverlies ervaren van de spieren in het been aan de aangedane zijde. Dit komt vaak naar voren als mensen bijvoorbeeld traplopen.

Hoe wordt een hernia behandeld?

Bij Orthomedix wordt onderzocht of er sprake is van een hernia door middel van een anamnese en onderzoek, waarbij wordt gekeken of bovenstaande symptomen aanwezig zijn. Verder zal er intensief gezocht worden naar de oorzaak van het ontstaan van de hernia om er zo voor te zorgen dat de klachten in de toekomst niet terug zullen komen. Ergonomie staat hierbij centraal.
Enkele manieren om een hernia te voorkomen zijn:
– De juiste tiltechnieken hanteren
– Het voorkomen van het lang zitten in een (onderuit gezakte) statische houding.
– De belastbaarheid van de core spieren vergroten
Hier zal de behandeling ook uit bestaan. Daarnaast zullen er ook andere behandeltechnieken toegepast worden om zo snel mogelijk een maximaal resultaat te realiseren.

Kampt u zelf met soortgelijke klachten of kent u iemand met deze klachten? Neem dan contact op met Orthomedix en wij helpen u graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *