Chronische pijn

Chronische pijn verwijst naar aanhoudende of langdurige pijn die weken, maanden of zelfs jaren aanhoudt na de normale hersteltijd. Feitelijk kunnen bijna alle klachten aan het bewegingsapparaat, als ze niet goed worden behandeld of als er niet goed wordt gediagnosticeerd chronisch worden. Voorbeelden hiervan zijn alle overbelastingklachten, trauma’s, (WAD/whiplash), postoperatieve aandoeningen, RSI (tenniselleboog, carpaal tunnel syndroom, m. Quervain), achillespeesontstekingen, slijmbeursontstekingen, frozen shoulders, alle vormen van rugpijn en nekpijn, hoofdpijn, artrose, hernia, liespijn, sportblessures, reuma, kniepijn en dergelijke. Chronische pijn wordt vaak beschouwd als een ander soort pijn dan acute pijn, wat een tijdelijke reactie is op een overbelasting of ziekte. Chronische pijn is veelal multifactorieel waarbij verschillende fysiologische, psychologische en sociale factoren een rol spelen.

Bij Orthomedix zijn we gespecialiseerd in het onderzoeken op structuur niveau en vooral het behandelen van chronische en langdurige pijnklachten.

Wij zijn van mening dat een substantieel deel van deze klachten snel en effectief kunnen worden opgelost zolang er specialistische diagnostiek wordt gedaan, zo nodig met behulp van beeldvorming of andere specialisten waarmee wij samenwerken.
De gevolgen van chronische pijn op het bewegingsapparaat (het systeem dat verantwoordelijk is voor beweging en ondersteuning in het lichaam) kunnen aanzienlijk en vergaand zijn. Het kan ertoe leiden dat mensen in de ziektewet terecht komen, worden afgekeurd, dat hun alledaagse activiteiten ernstig worden beperkt, dat ze moeten overgaan tot het gebruik van medicatie (NSAID/morfine/ paracetamol) of dat ze gebruik moeten maken van pijnbehandelingen bij de pijnpoli. Hieronder leest u hoe chronische pijn de verschillende onderdelen van het bewegingsapparaat kan beïnvloeden:

1.Gewrichten
Chronische pijn kan leiden tot gewrichtsstijfheid, verlies van mobiliteit en beweeglijkheid en zelfs schade bij disuse. Langdurige pijn kan leiden tot veranderd bewegingsgedrag, waardoor gewrichten kunnen worden onder belast, wat weer kan leiden tot aandoeningen zoals artrose of gewrichtsontstekingen. Onze specialisten bij Orthomedix kunnen u op weg helpen door de bewegingsfuncties te herstellen en te optimaliseren waardoor de pijnklachten minder worden of soms helemaal verdwijnen. Reguliere fysiotherapie heeft in onze ervaring veelal onvoldoende effect.
Het is te allen tijde van belang om een analyse te maken hoe de (chronische) pijnklachten zijn ontstaan om zodoende te voorkomen dat de klachten na de orthopedisch manuele therapie behandelingen weer terugkomen. Bovendien kunnen we met medisch specialistisch onderzoek bepalen welke structuren zijn aangedaan om ook structuur specifiek te kunnen behandelen.

2. Spieren
Chronische pijn kan ervoor zorgen dat spieren kunnen verstijven, verkorten en verzwakken. Kortom ze verliezen na verloop tijd hun beschermende werking door verminderde activiteit. Na verloop van tijd kan deze onbalans in de spieren er juist aan bijdragen dat de pijn, toeneemt, de beweeglijkheid afneemt en de functie verder verslechtert. Alleen krachttraining, door een fysiotherapeut, is meestal onvoldoende om de functie te doen herstellen. Met speciale technieken kunnen de specialisten van Orthomedix onder andere de spier weer op lengte brengen om een opzet te zetten naar de volgende stappen in de behandeling.

3. Ligamenten:
Ligamenten verbinden de verschillende botten onderling met elkaar en geven stabiliteit aan gewrichten. Chronische pijn en veranderde bewegingspatronen kunnen de spanning en belasting op deze ligamenten beïnvloeden, waardoor het risico op verrekkingen, verstuikingen en andere blessures toeneemt. Ligamenten kunnen gaan verkleven en er worden adhesies gevormd, wat weer kan leiden tot pijnklachten en afname van de mobiliteit, waardoor u mogelijk in een neerwaartse spiraal terecht kunt komen.

4. Houding:
Chronische nekpijn of rugpijn kan ertoe leiden dat mensen compensatoire houdingen aannemen om het ervaren ongemak te verminderen. Deze veranderde houdingen kunnen leiden tot overbelasting in de gewrichten in de rug en nek en dat kan in extreme gevallen weer leiden tot onder andere hernia’s in de nek of rug met nekpijn en rugpijn tot gevolg. In dit geval zal, met name het onderuit gezakt zitten, waardoor er een kromming ontstaat in de wervelkolom, zal de pijn alleen maar doen toenemen. Dit kan bijdragen aan extra pijn en functionele beperkingen. Bij Orthomedix wordt elke reguliere fysiotherapeut intern opgeleid om te werken als (orthopedisch) manueel therapeut. In de behandeling van dit soort klachten maken wij gebruik van specialistische behandeltechnieken om de klachten te doen verminderen en u te begeleiden in uw herstel en revalidatie.

5. Bewegingspatronen:
Mensen met chronische pijn kunnen hun bewegingspatronen aanpassen om de pijnklachten niet te provoceren. Tot op zekere hoogte kan het (tijdelijk) noodzakelijk zijn een gewricht, pees of spier niet of beperkt te gebruiken bij bijvoorbeeld sportblessures. Anderzijds kan het te lang, verminderd, verkeerd of niet gebruiken van een spier, pees of gewricht ertoe leiden dat de functie hiervan afneemt. Wanneer dit te lang duurt kunnen er chronische pijnklachten ontstaan. Immers, veranderde bewegingspatronen leiden op den duur tot een verminderde functie van deze structuren en abnormale biomechanica. Patiënten komen in een neerwaartse spiraal en krijgen steeds meer klachten in de bewegingsketen. Kortom, er gaan steeds meer schakels mee doen en het wordt van kwaad tot erger.
Het is daarom te allen tijde van belang om een scherpe analyse, op basis van klinisch onderzoek, te maken om er zodoende achter te komen hoe de (chronische) pijnklachten zijn ontstaan. Op basis van specialistisch onderzoek kun je betere diagnostiek doen, een beter behandelplan maken en daarmee voorkomen dat de klachten na uw behandeling weer terugkomen.

6. Lichamelijke activiteit:
Chronische pijn kan lichamelijke activiteit en lichaamsbeweging ontmoedigen, wat leidt tot een verminderde conditie en spierkracht. Gebrek aan lichaamsbeweging kan de pijn verder verergeren en bijdragen aan een cyclus van verminderd functioneren.

7. Psychologische gevolgen:
Chronische pijn kan leiden tot emotioneel leed, angst en depressie. Deze psychologische factoren kunnen van invloed zijn op de pijnperceptie, de spierspanning en het algehele functioneren, waardoor een complexe wisselwerking tussen lichaam en geest ontstaat.

Het is belangrijk op te merken dat de gevolgen van chronische pijn op het bewegingsapparaat sterk kunnen variëren, afhankelijk van factoren zoals de onderliggende oorzaak van de pijn, individuele verschillen en de duur en ernst van de pijn. Voor een effectieve behandeling van chronische pijn is vaak een multidisciplinaire aanpak nodig die zich richt op lichamelijke, psychologische en sociale aspecten om het algehele welzijn te verbeteren en het functioneren te herstellen.
Herkent u uzelf in deze klachten of heeft u al meerdere behandelingen of behandelaars zonder succes geprobeerd? Bij Orthomedix kijken wij op een specialistisch manier naar het totale plaatje. Indien het dan blijkt dat er aanvullende diagnostiek nodig is zullen wij u door verwijzen naar de juiste specialist om een nauwkeurige diagnose te laten stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *