Migraine

Hoofdpijn komt veel voor en bijna iedereen heeft hier wel eens last van. Bij de een duurt dit heel kort, en sommige mensen hebben bijna altijd hoofdpijn. Niet elke hoofdpijn is hetzelfde, er zijn namelijk veel verschillende soorten hoofdpijn. Alhoewel hoofdpijn erg vervelend kan zijn, is de oorzaak van hoofdpijn zelden ernstig. In deze blog zal er worden uitgeweid over migraine.

Wat is migraine?

Migraine komt bij zo’n 15% van de mensen voor en daalt met het ouder worden. Bij migraine wordt er onderscheid gemaakt tussen migraine zonder aura, of migraine met aura.

De migraine hoofdpijn kenmerkt zich doordat het aan een zijde van het hoofd zit. Het is soms mogelijk dat de pijn tussen of tijdens een aanval wisselt van kant, of dat de hoofdpijn aan beide kanten van het hoofd gevoeld wordt. De hoofdpijn is meestal pulserend van aard en neemt toe bij lichamelijke activiteiten, waarbij de intensiteit van de hoofdpijn kan variëren van matig tot ernstig, waarbij het niet mogelijk is om alledaagse activiteiten uit te voeren. Een migraineaanval duurt vaak tussen de 4 en 72 uur, waarbij er ook sprake is van misselijkheid/braken en/of intolerantie voor licht en/of geluid en in sommige gevallen voor geuren.

Wanneer er sprake is van migraine met een aura, treedt er voorafgaand aan de hoofdpijnfase een aura op. Hierbij ervaart men bijvoorbeeld schitteringen/lichtfiguren, ruikt iemand typische geuren of kan er in sommige gevallen zelfs uitvalsklachten optreden.

Wat is de oorzaak van migraine?

De precieze oorzaak voor migraine is niet volledig duidelijk. Wel lijkt het erop dat migraine een neurovasculaire aandoening is, en dat er mogelijk ook een fenomeen genaamd ‘sensitisatie’ bij betrokken zou kunnen zijn. Daarnaast zijn andere mogelijke factoren die betrokken zouden kunnen zijn bij de oorzaak van migraine: een hormonale oorzaak (verklaring waarom het meer bij vrouwen dan bij mannen voorkomt), stress, bepaalde voedingsmiddelen zoals rode wijn, kaas, chocolade of citrusvruchten, alcohol en cafeïne-houdende dranken.

Behandeling van migraine

De diagnose migraine kan alleen gesteld worden door een neuroloog, en de behandeling hiervan is daarom vaak ook met medicatie. Dit is in veel gevallen, indien de juiste diagnose is gesteld, ook zeer effectief.

Echter in de praktijk zien wij dat er vaak verschillende hoofdpijnvormen door elkaar heen kunnen lopen. De hoofdpijnklachten kunnen namelijk gepaard gaan met nekpijn. Nekklachten kunnen in sommige gevallen via een fenomeen genaamd ‘referred pain’ uitstralen naar het hoofd, waardoor iemand dus ook hoofdpijn kan ervaren.

Het loont dus altijd om in het geval van hoofdpijnklachten welke gepaard gaan met nekpijn een afspraak te maken bij ons. Wij kunnen dan samen met uit sluiten dat de hoofdpijn veroorzaakt wordt door de nekpijn. Of indien dit wel het geval is, starten met de behandeling van de nekklachten, om zo ook wat aan de hoofdpijn te doen.

Maak daarom voor een doelgerichte en efficiënte behandeling een afspraak bij Orthomedix. Wij zullen dan samen met een persoonlijk behandelplan opstellen.

Neem gerust contact met ons op via het contactformulier of bel naar een van onze praktijken.

Bron:

ICHD-3, 2018; ihs-headache.org; NHG-standaard Hoofdpijn; Johnston et al, 2013;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *