Cervicogene hoofdpijn

Hoofdpijn komt veel voor en bijna iedereen heeft hier wel eens last van. Bij de een duurt dit heel kort, en sommige mensen hebben bijna altijd hoofdpijn. Niet elke hoofdpijn is hetzelfde, er zijn namelijk veel verschillende soorten hoofdpijn. Alhoewel hoofdpijn erg vervelend kan zijn, is de oorzaak van hoofdpijn zelden ernstig. In deze blog zal er worden uitgeweid over cervicogene hoofdpijn.

Wat is Cervicogene hoofdpijn?

Cervicogene hoofdpijn is een vorm van wat wij noemen secundaire hoofdpijn. In een van onze andere blogs vertellen wij meer over primaire en secundaire hoofdpijn. Cervicogene hoofdpijn is een hoofdpijnvorm die veroorzaakt wordt door een probleem in een van de structuren van de nek. Denk dan bijvoorbeeld aan de verschillende gewrichten in de nek en/of de spieren in de nek- en schouderregio. Het komt bij ongeveer 0,17-4% van de mensen voor.

Cervicogene hoofdpijn kenmerkt zich doordat dit vaak aan een zijde van het hoofd zit en bewegings- en houdingsafhankelijk is van de nek. Vaak is er sprake van een beperking in de nek en kan er schouder- of armpijn aan dezelfde kant van de hoofdpijn optreden. De pijnintensiteit is matig en meestal niet kloppend. De pijnlocatie bevindt zich meestal van achter op het hoofd, naar de voorzijde van het hoofd. Belangrijk is dat er een trauma in de voorgeschiedenis is, denk dan bijvoorbeeld aan een auto-ongeluk of val op het hoofd in het verleden.

Wat is de oorzaak van cervicogene hoofdpijn?

Wanneer structuren in de nek- en/of schouderregio hoofdpijn veroorzaken spreken we over referred pain. Dit is, kort gezegd, pijn die gevoeld wordt op een andere locatie dan waar de daadwerkelijke pijnprikkel vandaan komt. Zoals eerder genoemd spelen structuren rondom de nek en schouders een rol in de oorzaak van cervicogene hoofdpijn. Zoals eerder genoemd zien wij in de praktijk vaak dat er een probleem is in de gewrichten van de nek, vaak vinden wij dat het in dit geval dan gaat in een van de facetgewrichten van de nek. Wij constateren dan vaak dat er sprake is van een bewegingsbeperking in een van deze gewrichten. Ook vinden wij in sommige gevallen trigger points in een van de schouderspieren, met name de musculus trapezius.

Behandeling van cervicogene hoofdpijn?

De behandeling van cervicogene hoofdpijn richt zich vooral op het oplossen van de onderliggende problemen, dus het behandelen van de aangedane structuren. Voor het behandelen van blokkades in de facetgewrichten en trigger points in een van de nek- of schouderspieren kunnen wij verschillende interventies toepassen.

Maak daarom voor een doelgerichte en efficiënte behandeling een afspraak bij Orthomedix. Wij zullen dan samen met u op zoek gaan naar de oorzaak van het probleem en een persoonlijk behandelplan opstellen.

Neem gerust contact met ons op via het contactformulier of bel naar een van onze praktijken.

Bronnen:

ICHD-3, 2018; ihs-headache.org; Sjaastad, 2008; Antonaci, 2011; Arendt-Nielsen, 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *