tips voor een goede houding

Tips voor een goede houding: Voorkom klachten bij kantoorwerk en thuiswerken

We brengen tegenwoordig veel tijd door achter de computer, zowel op kantoor als thuis. Het is dus van cruciaal belang dat wij ons bewust zijn van onze houding. Een goede houding en een goed ingerichte werkplek zijn essentieel om nek-, rug- en schouderklachten te voorkomen die vaak voorkomen bij kantoorwerk. In deze blog geven we je enkele praktische tips om jouw houding te verbeteren en jouw werkplek optimaal in te richten.

Belang van een goede houding

Een goede houding vermindert de belasting op de spieren, gewrichten en ligamenten. Het helpt ook om de natuurlijke vorm van de wervelkolom te behouden, wat essentieel is om rug- en nekpijn te voorkomen. Een verkeerde houding kan leiden tot een scala aan klachten, zoals rugpijn, nekpijn, hoofdpijn, en zelfs leiden tot langdurige musculoskeletale problemen.

Ergonomische inrichting van je werkplek

Hieronder volgen enkele tips voor het goed inrichten van de werkplek op kantoor en thuis.

  1. Stoel: Investeer in een ergonomische stoel die verstelbaar is. Belangrijk is om de rugleuning in een hoek van 100-110 graden in te stellen. En ervoor te zorgen dat je met de voeten bij de grond kunt, of een voetensteun gebruikt.
  2. Bureau: De hoogte van het bureau moet zodanig zijn dat de armen comfortabel op het bureau kunnen rusten zonder dat de schouders opgetrokken zijn.
  3. Computerscherm: Plaats het scherm op ooghoogte en op armlengte afstand. Dit helpt om de nek in een neutrale positie te houden en voorkomt overbelasting.
  4. Toetsenbord en muis: Zorg ervoor dat deze binnen gemakkelijk bereik zijn en dat de bovenarmen langs het lichaam blijven hangen. Zorg er ook voor dat de polsen ondersteund worden om overbelasting te voorkomen.

Het belang van regelmatig bewegen

Langdurig zitten kan leiden tot verstijving en pijn. Het is belangrijk om regelmatig pauzes in te lassen en te bewegen. Sta elk uur op om even te lopen of doe eventueel wat rekoefeningen. Dit bevordert de bloedcirculatie en helpt om spanning in de spieren te verminderen.

Hoe wij kunnen helpen

Bij Orthomedix zijn wij zeer ervaren in het behandelen van klachten die voortkomen uit een verkeerde werkhouding. Onze therapeuten zijn gespecialiseerd in technieken die niet alleen de pijn verlichten, maar ook helpen om de onderliggende oorzaak van de problemen aan te pakken. Wij bieden ook werkplekbeoordelingen en advies om je werkplek zo in te richten dat klachten ook voorkomen kunnen worden. Het is namelijk altijd beter om klachten te voorkomen dan ze te genezen.

Als je last hebt van klachten die mogelijk gerelateerd zijn aan jouw werkplek of als je meer wilt weten over hoe je een ergonomische werkplek kunt inrichten, neem dan contact met ons op om een afspraak in te plannen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *